Byta leksaker

Retoy_Pernilla LardingRetoy är ett socialt företag som arrangerar leksaksbytardagar och har tagit fram ett Retoy-kit som enkelt kan användas av t.ex. förskolor och bibliotek.

Med Retoy-kitet kan alla ordna roliga leksaksbyteskalas på förskolan, fritidshemmet, biblioteket eller där hemma. Med Retoy-kitet skapar personalen enkelt en mötesplats där barn får uppleva hur kul det är att vara miljövänlig, samtidigt som de lär sig om sina rättigheter utifrån FN:s barnkonvention.

Förskolepedagogerna får ett genomarbetat pedagogiskt material för att introducera barnen till sina rättigheter och hållbar konsumtion, och såväl föräldrar som förskolepedagogerna får kunskap om giftiga kemikalier i leksaker.

Retoy-kitet innehåller en miljövänlig interiör som enkelt byggs ihop av ekologiska bananlådor. I manualen och instruktionsfilmen som följer med får personalen på tex förskolan konkreta och roliga tips på hur man bäst skapar ett eget leksaksbyteskalas med aktiviteter före, under och efter bytet.

Läs mer om hur ni går tillväga: http://retoy.wpengine.com/kommuner-foretag/


Effekter:
Ekologiska dimensionen: Minskad resursanvändning
Ekonomiska dimensionen: Skapar förutsättningar för en resurssnål ekonomi
Sociala dimensionen: Skapar mötesplatser och tillfällen till lek för barn


Här har Retoy genomförts: Botkyrka, Bollnäs, Gislaved, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm, Jönköping, Lerum, Lund, Malmö, Stockholm, Växjö m.fl.

Läs mer: http://retoy.se/retoy-kitet/